De ReisRidders

 

                                         

 

Pagina 2 

Pagina 3

 

 

 

  

 

Canada 2017 

 

 

 

 

 

 

 

29 juli wij zijn in CANADA :

 

De grensovergang van USA naar Canada ging nog nooit zo soepel en vriendelijk.

Bij de Amerikaanse grens mochten we niet eens stoppen en moesten we doorrijden. Bij de Canadese grens gekomen werd er een vriendelijk praatje gemaakt en doorrijden maar.


Na ruim 4 maanden USA gaan we de rest van onze reis verder door Canada. Ook hier proberen we weer zoveel mogelijk voor ons onbekende routes te nemen, omdat we ook hier al heel veel gezien hebben in 2008.

 

Welkom to Alberta

 

 

Als eerste bezoeken we het verlengde van het Glacier NP, nl het Waterton Lakes NP aan Canadese zijde.
Het ligt in de zuidwestelijke hoek van Alberta in de Rockies.

 

 

 

Doordat Waterton een mengeling van laag land en bergen omvat, bezit het de rijkste fauna van alle Parken.

 

 

 

 

Waterton

 

 

 

 

       

Waterton

 

Waterton

 

Waterton

Laten wij hier nu een grizzlybeer over de weg voor onze camper zien lopen. Dat is geluk! Hij is zo te zien voorzien van een tracker, dat is gedaan om sommige dieren te kunnen localiseren.

 

Grizzly beer

 

Ook hier is het erg druk en is er geen plaats genoeg op parkeerterreinen. We rijden verschillende toertjes, eerst naar het plaatsje Waterton, waar hertjes lopen en naar het Waterton Lake en een waterval, dan naar Cameron Lake en tot slot naar de Red Rock Canyon met waterval.

 

                                                                    

hertjes in het dorp

 

wilde hertjes in het dorp

 

 

 

           

Red Rock Canyon

 

Red Rock Canyon

 

Waterval bij Waterton Lake

 

waterval bij Red Rock Canyon

 

 

 

 

 

Waterton 

 

 

 

Na alles gezien te hebben rijden we naar Pïncher Creek en overnachten we bij de Walmart (supercentre) Je staat er altijd met meerdere campers en is er meestal rustig 's nachts. De grote supercentres in de USA zijn dag en nacht open.
Als je laat aankomt is dat een goed gratis alternatief voor een dure camping.


 

 

 

 

Welkom to Saskatchewan

 


Ja, de volgende routes gaan oostwaarts en dus eigenlijk huiswaarts, al zal dat nog ff duren.
We hebben een vlucht geboekt voor 18 september vanuit Halifax.
De eerst volgende routes zijn vlak, vlak, vlak met graslanden, koeien of wat verbouwing. Wat zijn de routes saai en eentonig en is er weinig te zien.

Bij Chaplin zien we zoutmeren en een centrum over de vogels, die er leven. We maken nog een uitstapje naar de meren.

 

 

                                                                      

zoutmeren onderweg

 

zoutmeren onderweg

 

 We brengen als afwisseling ook nog een keer een bezoek aan Moose Jaw voor de muurschilderingen, die daar door heel het plaatsje te zien zijn. Daarna gaat het richting Regina, waar we overnachten

 

 

       

muurschildering Moose Jaw

 

Muurschildering

 

Muurschildering

 

 

Omdat we niet de Hwy 1 willen pakken naar Winnipeg en verder (al geweest), gaan we wat noordelijker naar Yorkton. Na Yorkton komen we in Russel de Staat Manitoba binnen

 

 

 

 Welkom in Manitoba

 

 

 

 

 via Dauphin gaat het naar de camping  We staan een paar dagen aan het Lake Manitoba, waar we gezellig met een stel uit Winnipeg 's avond een drankje drinken bij het vuur, uit eten gaan en waar Sjaak een paar uur mee gaat vissen. De vissen, die gevangen worden zijn voer voor de witte Pelikanen, die hier leven.

 

 

 

 

 

 

       

witte pelikanen

 

witte pelikaan

 

witte pelikanen  samen met aalscholver

 

Van daaruit steken we over naar Winnipeg Lake, waar we nog net een plekje bemachtigen op de Spruce Sands camping. Wat het meeste opvalt onderweg zijn de vele gravelwegen en maar enkele asfaltwegen, die wij pakken.

We zien onderweg nog een mooi vosje en genieten af en toe van de schitterende spiegelingen.

 

 

                                                                    

Vosje

 

spiegelingen

 

Deze Meren hebben een enorme grootte, zoals Lake Winnipeg die een lengte heeft van 350km, die via de Nelson River verbonden wordt met de Hudson Baai. De plaatsen eraan zijn in trek bij toeristen en de plaatselijke bevolking.
Heel veel mensen uit Winnipeg hebben we aan beide Meren ontmoet. De badplaats Winnipeg Beach zou heel druk en toeristisch moeten zijn, maar als we er de volgende dag doorrijden en uitstappen, zijn we op een paar mensen na de enigsten in het dorp. Niks geen allures van een badplaats in zich en waar zijn die toeristen?
Hier staat wel een indrukwekkend beeld van een indianenhoofd uit cederhout gemaakt. Het beeld, de fluisterende Reus, is opgericht voor de oorspronkelijke bewoners van Manitoba.
We gaan via Selkirk, waar een 7,5 m hoog beeld van een Meerval staat, ri West Hawk Lake, het diepste Meer in Manitoba nl 111 m. Het ligt op de grens van de Staten 
Manitoba en Ontario.

                                                        's Avonds is het af en toe genieten bij het vuur en de ondergaande zon.

 

 

                                                      

 

 

 

Welkom in Ontario

 

9 aug
Vandaag passeren we voor Thunder Bay een nieuwe tijdzone. Verschil nog maar 6 uur.
In Ontario rijden we langs het Lake Superior. Dit is het grootste Meer ter wereld met een oppervlakte van 82000 km2. Het is bekend om zijn plotselinge hevige stormen. 
Helaas is er zowat niets van te zien, want ligt verscholen achter rijen bomen. Zonde! 
We slaan een Beachroad in om toch iets van het Meer mee te krijgen en er koffie te drinken. Vergeet het maar, alles privé, niet bij het Meer te komen. We parkeren de auto langs de weg en worden uitgenodigd door een grootgrondbezitter om in zijn tuin ons eigen kopje koffie op te drinken. Heel leuk dus. Als we aankomen in zijn mooi verzorgde tuin is de vrouw in huis en blijft daar en verdwijnt ook de heer des huizes na een praatje naar binnen. Nou, daar zitten we dan gezellig in de tuin aan Lake Superior aan ons eigen bakkie leut. Is dit Canadese gezelligheid? Of....willen ze ons met rust laten. Nog een andere eigenaardige uitspraak is, als we over ons reizen vertellen is....Oh, that's good for you!!....

 

   

bakje leut aan Lake Superior

 

met zicht op het meer

 

 

In Ontario gaan we van Thunder Bay richting Sault Ste Marie, over de Trans Canadian Highway (de 17)
Deze weg was in 2008 vol putten en hobbels. Het is nu een prima weg en ze zijn zelfs nog bezig. Ben benieuwd, hoe lang nog en of het zo'n mooie weg blijft?
Tussendoor pakken we camping Stillwater, want willen de Website bijwerken. Het eerste wat we vragen is, of ze goed internet hebben. Als het positief is, blijven we.    

 

We rijden weer verder over de Trans Canadian Highway.
Dit is de nr 17 die dwars door de staat Ontario gaat. Het is merendeels een tweebaansweg met wat inhaal stroken tussendoor. Af en toe met werkzaamheden, (50km maar), maar voor de rest een aardig goede weg. De geldboetes en strafpunten staan op borden langs de weg, als je te hard rijdt. Het is geen saaie weg, met bossen en meren, heuvel op en heuvel af, bocht naar links en bocht naar rechts.
We zien hier heel wat fietsers, die waarschijnlijk ook van West naar Oost rijden, of andersom. Wel een prestatie over zo'n weg, vaak saai en heuvelachtig zonder fietspad ernaast. In plaats daarvan alleen een grindstrook. Nee, de fietspaden zoals bij ons zijn hier taboe, die ben ik nog niet tegen gekomen. We vragen ons vaak af, wat zie je daarin?
We rijden steeds langs Lake Superior, dat we weinig zien.
We rijden vandaag naar Sault Ste Marie, onze langste rit van deze reis nl. 586 km. Hier houden we een dagje pauze en gaan het stadje in. Er is een mooi Waterfront om te wandelen. We lopen naar de sluizen toe, hier is het waterverschil 6.5 m. Dat is heel wat, als je dat ziet. Toevallig kwamen er net een paar schepen, die eerst boven de haven uitstaken een daarna in de diepte lagen.
Sault Ste Marie is aan de noordkant Canadees en aan de zuidkant Amerikaans. De grens loopt precies door de rivier, die Superior Lake en Huron Lake van elkaar scheidt.

 

 

Diaserie Sault st Marie

 

13 aug
Vandaag maken we een ommetje naar het grootste eiland ter wereld, dat in een Meer ligt, nl Manitoulin Island met een oppervlakte van 2800 km2. Het North Channel scheidt Manitoulin van het vaste land. Bij Serpent River zien we borden over Pow Wow, dus slaan we af om het te zien. Vorige keer ook gezien, feest van verbroedering met zang en dans van indianen stam. Ze zijn uitgedost in mooie kleurrijke kleding. Anderhalf uur gekeken en wat gegeten.

 

           

Pow Wow

 

Pow Wow

 

Pow Wow

 

Pow Wow

 

 

Daarna verder naar het eiland, waar nog steeds leden van de eerste volken van meer dan 10.000 jaar geleden, wonen. 
De volgende dag doen we een rondje over het eiland.
Het is veel rijden en weinig zien. Een paar dorpen zijn wel aardig, nl Little Current en Gore Bay en de waterval bij Kagawong. We rijden zuidwaarts naar Providence Bay met het grootste strand. Ha, eindelijk eens een lekkere strandwandeling maken, denken we.
Nou nee dus, geen strandwandeling. Er liggen verspreid wat zandhopen, waar je via een boardwalk kan komen en dat zijn de kleine strandjes dan. (Wat zijn wij in Zeeland verwend met onze kilometers lange stranden). Bovendien wordt het net frisser, dus drinken we koffie en gaan verder.
Wij vinden het geen eiland om aan te bevelen, wel nog een hertje en een paar grote vogels gezien.

 

                                             

Little Current

 

Little Current

 

Little Current

 

 

 

 

       

Kagawong waterval

 

 

 

Kagawong waterval

 

 

                                                                            

het strand van Providence Bay

 

muurschidering Providence Bay

 

We rijden verder door naar Sudbury
De route gaat daarna ri Ottawa en we maken nog een overnachtingsstop in North Bay, bekend om de Dionne vijfling in 1934. We zijn nog naar het bejaardentehuis geweest om ze te ontmoeten (grapje)
North Bay ligt aan het Nippissing Lake, waar we de hele middag vertoefd hebben. We maken een prachtige boardwalk met veel bloemenpracht. Alles door vrijwilligers aangelegd en nog steeds bijgehouden. 
Er trekken regelmatig donkere wolken langs ons, waar we weinig van merken. De temperatuur is 20 tot 25 gr, heerlijk.!

 

 

       

boardwalk North Bay

 

North Bay

 

boardwalk North Bay

 

 

Ja, en dan gaan we naar Ottawa, in het begin alleen op de wereld, zooo rustig op de weg. Later al drukker. Het is weer prachtig weer.
5km voor Ottawa merken we dat het wat drukker gaat worden. Het gaat allemaal rustig en we vinden de dichtstbijzijnde camping bij de stad. Een camping, die wordt bijgestaan door vliegtuigen geronk en trein geroffel , gedengedeng...... gedengedeng.......gedengedeng.......
Ben benieuwd, hoe de nacht zal zijn.
Morgen op de fiets naar Ottawa, zo ' n 15 km.

 

Ottawa is als compromis tot hoofdstad van Canada gekozen en is uitgegroeid tot een stad met een eigen identiteit. 
Het is prachtig gelegen aan de Ottawa en Rideau rivier.
Ottawa is een rustige stad zonder torenhoge flats.
Een bloemenstad met overal kleurrijke bloemenperken en mooie versierde bloempotten. 
Een stad met Engelse uitstraling, terug te zien in gebouwen. 
Een stad met 7 sluisdeuren vw te groot niveauverschil. 
Een fietsstad, wat zijn we weer blij met onze fietsen.!  Op de orute naar de stad bezichtigen we eerst de Agricultuur tuinen ook wel Ornamental Gardens genoemd
We wandelen het gedeete bij Parlements Hill en fietsen een deel naar verder gelegen gebouwen en over de brug.
Het is een stad om je thuis te voelen. 
Op de terugweg pakken we het laatste deel langs het Kanaal de route door het prachtige bloemenpark. Geweldig mooi!

 

 

 

 

Ottawa

 

 

       

Agricultuur tuinen

 

Agricultuur tuinen

 

Agricultuur tuinen

 

  

Diaserie Ottawa

19 aug
Onze volgende stad is Quebec, nadat we ons langs de grote stad Montreal hebben geworsteld in miezerig weer, waar we een uur voor nodig hadden. Deze stad hebben we in 2008 al bezocht.
Ook Quebec hebben we toen bezocht, maar is ons bij gebleven als mooi stadje en toeristisch, maar niet hectisch.
Zo gezegd, zo gedaan. We geven Levis aan, dat aan de overkant van de rivier ligt en BO (onze GPS) zet ons af midden in Quebec bij de veerboot, terwijl er ook een brug ligt. We kúnnen maar net de draai maken naar de boot, maar het lukt. 
Zo komen we aan de overkant precies op de plek waar we wilden staan en kunnen we met de boot naar Quebec stad pendelen, dát we twee dagen doen.
Quebec stad is een kleine provinciehoofdstad met een Europese sfeer. De meeste attracties bevinden zich in één hoek van de stad boven en onder de rotsen van Cap Diamant, terwijl de Citadel daar beschermend bovenuit steekt. De voertaal is frans in de hele provincie.
We bezoeken de gezellige stad met zijn prachtig Chateau en gebouwen, zijn steile straatjes, vele pleinen en prachtige muurschildering en klimmen naar de citadel. Het is er druk met toeristen, dus geen foto zonder mensen erop. Vanmiddag eerst bewolkt, later wat zon. Na de vele bezienswaardigheden pakken we een leuk terrasje, waar we heerlijk dineren en nemen daarna de boot terug. 

 

Diaserie Quebec

 

Het is erg druk op het parkeerterrein. Blijkt dat er om 22.00u vuurwerk is. Waar kun je beter staan dan op een plaats met muziek, gekleurde fonteinen en vuurwerk. Na het spektakel stroomt het parkeerterrein leeg en kunnen wij rustig slapen met mooi uitzicht op Quebec stad en de boot voor de deur. De volgende dag bezoeken we de stad verder met prachtig weer. We duiken nu het havengebied in, waar het Cruiseschip de Maasdam van de HAL ligt. Daarna weer de stad in.

 

           

vuurwerk in Quebec

 

vuurwerk in Quebec

 

vuurwerk in Quebec

 

vuurwerk in quebec


De reis gaat verder via het pittoreske dorpje Notre Dame du Portage met lieflijke keurig verzorgde huizen naar Riviere du Loup, waar we nog naar een waterval lopen . We staan op een prachtige camping aan de rivier met een Christmas Chateau voor de deur. Bij het haventje liggen de boten in de modder vw groot getij verschil.

 

 

       

Notre Dame du Portage 

 

Notre Dame du Portage

 

Notre Dame du Portage

 

 

 

                                                   

                                                    


 

 

Waterval bij Riviere du Loup

  

 

 

 

               

Christmas Chateau

 

Christmas Chateau

 

Christmas in de zomer

 

 

 

                                          

haven van Riviere du Loup 

 

haven van Riviere du Loup boten liggen in de modder vw laag water

Verder
www.dereisridders.nl  | 
bezoekerteller
dank voor u bezoek