De ReisRidders

                                                                        

 

Spanje

 

 Andalusië

 

                               De ReisRidders zijn weer vertrokken.

 

 

 

We vertrekken op dinsdag 14 september om 09.00 uur en rijden door de Westerscheldetunnel richting GentBrugge via Calais naar Berck sur Mer, wat onze eerste overnachting zal zijn. We gaan weg met zeer grauw en onstuimig weer en dat blijft zo t/m Berck sur Mer
Een half uurtje nadat we vertrokken zijn, weten we dat we aan onze reis zijn begonnen: € 17.50 tol, ook voor onze "Frietkraam". 
In Berck sur Mer staan we op een Camperstelplaats vlakbij duin en strand, maar op het strand wordt je gezandstraald.

 

 

De andere dag gaat onze reis verder naar Honfleur. We rijden via de plaatsen Dieppe, Fecamp en Etretat, die we alle drie  bezoeken.
In Dieppe wandelen we o.a over een prachtige boulevard, waar een internationaal vliegerfestival plaatsvindt en waar het Dieppe Chateau te zien is.
Het weer is sterk verbeterd en de zon laat zich regelmatig zien.

 

 

                                                         

Dieppe vliegerfestival

 

Dieppe Chateau

 

Dieppe haven

 

 

In Fecamp hebben we de krijtrotsen en het Paleis Benedictine bezocht en in Etretat hebben we een wandeling gemaakt om de prachtige krijtrotsen, die in boogvorm zijn uitgesleten. Als we van Etretat nichting Honfleur rijden komen we over twee magnifieke bruggen bij Le Havre, waarvan de ene over de Seine ligt.
Onze tweede overnachting is in het romantisch havenstadje Honfleur. Honfleur is een klein havenstadje in Normandië. In eerste instantie dachten we, dat het met de drukte wel mee viel. We kwamen zeer weinig campers en caravans tegen, maar dat verandert als we in Honfleur aankomen. We staan hier op een camperstelplaats met nog zo'n 200 anderen. Vooral de franse grijze massa is op reis.

 

                                                  

Fecamp

 

Fecamp krijtrotsen

 

Fecamp paleis Benedictine

 

 

                                             

Etretat krijtrotsen

 

Etretat krijtrotsen

 

Etretat krijtrotsen

 

Voordat we de andere dag vertrekken, bezoeken we Honfleur, wat bestaat uit een haventje met daarom heen hele leuke terrasjes, waar je heerlijk kunt eten. Het heeft een schilderachtige haven, die al op vele doeken is verschenen. Het staat ook bekend om de huizen met bedekte, leien voorgevels. De prachtige Sainte-Catherine, een kerk die een toren heeft die los staat van het hoofdgebouw, en wat de grootste houten kerk van heel Frankrijk is.

 

Honfleur

 

De reis gaat verder via Arromanches (Normandische kust), waar we een wandeling over het strand maken en de overblijfselen zien v.d Invasie van de geallieerden.
Ook bezoeken we het D Day museum. We hebben zodoende al heel wat historie en cultuur opgesnoven.

De Mulberryhaven van Arromanches-les-Bains was een van de twee Mulberryhavens die in 1944 na de landing in Normandië werden aangelegd. Deze haven bij Arromanches les Bains was nodig om na de invasie de geallieerde troepen te kunnen blijven bevoorraden en groot materieel aan land te kunnen brengen. Hiervoor was het nodig dat schepen met een grote diepgang konden aanmeren. De bestaande zeehavens in Normandië waren moeilijk in te nemen en zouden naar verwachting ook door de Duitsers onklaar worden gemaakt.

 

                                                                                                                                                      

Arromanches D Day museum 

 

Arromanches Normandische kust

 

Wij vinden de Normandische kust geweldig, grote brede stranden afgewisseld met prachtige krijtrotsen.
Onze eindbestemming deze dag is Le Mont st Michel, waar we eind van de middag aankomen en waar we nog een wandeling door de straat met winkeltjes en restaurantjes maken en over de muren rond de Abdij lopen. Le Mont st Michel is schitterend in een baai gelegen. Het is een kegelvormige eilandberg en is een van de bezienswaardigheden van het land. We overnachten daar op een camperstelplaats met nog zo'n 100 anderen en hebben s'avonds een mooi uitzicht op het verlichte kasteel.

De Mont Saint-Michel is een rotsachtig schiereilandje. Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandie. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland: het was over land bereikbaar bij eb, maar bij vloed was het omringd door water. Tegenwoordig loopt er een smalle verhoogde weg naar het eiland. Het eiland, met zijn trapstraten, is alleen toegankelijk voor voetgangers.

In 1979 werd de Mont Saint-Michel en de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO.

                                                                               

                                                    

Mont st Michel

 

Mont st Michel

 

Mont st Michel

 

Mont st Michel

                

's Morgens voor vertrek bezoeken we eerst het Abdijcomplex, (heel indrukwekkend), voordat we verder rijden naar het plaatsje Arradon aan de baai of golf van Morriban.

Onderweg brengen we nog een bezoek aan het plaatsje st Malo. Saint Malo is een stad met haven aan de kust van Bretagne en is bekend om zijn granieten huizen in de oude stad en de boulevard op de vestingmuren, waar we helemaal overheen lopen. 

 

                                                       

st Malo

 

st Malo op de vestingmuur

 

st Malo

 

Daarna gaan we nog naar Dinan (zonder t), een idyllisch plaatsje, waar we zo'n 2 uur rondlopen. Het meer dan duizend jaar oude stadje wordt één van de mooiste oude plaatsjes van Frankrijk genoemd. Victor Hugo gaf er de naam 'Zwaluwnest' aan. Het stadje kreeg de naam 'Zwaluwnest' omdat het hoog boven een heuvel kleeft. Niet ver van het toeristen office staat de Tour de l'Horloge, een klokkentoren uit de 15de eeuw vanwaar je een prachtig panorama over de stad krijgt. Tenminste als je de vele treden naar boven stapt. Wat verder in de stad, vind je ook prachtige vakwerkhuizen in combinatie met kasseistraten.  Er is ook nog een citadel en op de vestingwallen is er een Engelse tuin die eveneens een prachtig uitzicht biedt.

 

                                                                                                                                                    

Dinan vakwerkhuizen

 

Dinan citadel

 

We komen 's avonds om 19.00 uur pas aan op een camping in de plaats Arradon, waar we twee nachten blijven..
                                                  

Zondag 19 september vertrokken richting Notre Dame de Monts, waar we onderweg Carnac bezoeken. 

 

 

 

 

Hier zijn rond de 3000 menhirs van 5000 tot 2000 voor Christus. Deze menhirs zijn grote stenen van vroegere bezoekers.
In heel de omgeving zijn talrijke plaatsen met menhirs en dolmens. Ze zouden 5000 jaar geleden geplaatst zijn maar niemand heeft een duidelijk idee van wat de functie was van de menhirs. Men zoekt het ergens in de astronomie. Dolmens echter zouden begraafplaatsen geweest zijn.

 

 

 

 

Daarna gaat het richting Vannes. Het oude stadscentrum valt op door zijn vele nauwe verkeersvrije straatjes met de traditionele kleurrijke woningen.

 

In Vannes  stappen we in een toeristentreintje, die ons rondrijdt langs alle bezienswaardigheden, zoals oude vakwerkhuizen, super grote Kathedraal en prachtige tuinen. Werkelijk de moeite waard! Na de rit op een plein genoten van een pannetje heerlijke Bretagnese mosselen, niet groot maar wel heel erg lekker en betaalbaar (€ 10,-) 

 

 

 

                                                 

Vannes stadrondrit

 

Vannes vakwerkhuizen

 

Vannes

 

De reis gaat verder door het land van de Loire, die bij St Nazaire in de Atlantische Oceaan stroomt. We komen aan met prachtig weer op een stelplaats aan zee in Notre Dame


Onderweg hoor je onze GPS "Bo" steeds roepen :" Op de volgende rotonde rechtdoor, neem de tweede afslag......." want om de paar honderd meter heb je hier zo ongeveer een rotonde. Dit is Frankrijk.      

                                                                                  

We vervolgen onze route naar La Rochelle. Een prachtig stadje met schilderachtige straten en oude gebouwen. De Vieux-Port vormt het centrum van de stad. Langs de haven zijn gezellige terrassen, cafe's en restaurants. La Rochelle wordt aan de zeezijde bewaakt door de Tour de la Chaine en Tour St Nicolas, die we beklommen hebben. 
 

 

La Rochelle

                                                                                                                                                   
Ook hebben we een fietstour gemaakt naar Ile de Re van 50 km. Ile de Re is een goed fiets eiland met prachtige fietspaden en heerlijke lieflijke dorpjes met witte huizen en jachthaventjes. Het is hier fantastisch!! Vanwege het mooie weer blijven we hier nog een dag langer en maken er een heerlijk stranddagje van..
                                                             

 

Ille de Re

    

Donderdag 23-09 gaat het van La Rochelle via Rochefort en Saintes naar st Savin, waar we bij een wijnboer gaan staan, "Domain Maison de la Reine" Hier ontmoeten we een Belgische echtpaar waar we jeu de boule mee spelen. Het wordt België tegen Nederland en waar België met de eer gaat strijken. We krijgen van de eigenaar wijnboer een hele uitleg over het maken van wijnen met daarbij natuurlijk een proeverij. Lichtelijk aangeschoten moeten we 's avonds laat nog een hap in elkaar draaien. 
                                                                            

 

       

Jeu de boule (Belgie-Ned)

 

Wijnproeverij

 

Jong geleerd oud gedaan

 

                                                                                                                                            
Vele plaatsen die we bezoeken zien er op zijn frans uit (n.l. grijs en grauw) zo ook de plaatsen Rochefort en Saintes. Rochefort was trouwens ooit een oorlogshaven en Saintes ooit de hoofdstad van een Gallisch volk, de Santons. Tientallen monumenten staan er in de stad, waaronder de arena en de triomfboog van Germanicus.
                                                             

 

           

Rochefort

 

Saintes triomfboog

 

Saintes

 

Saintes

 

Op vrijdag 24 september gaan we van de wijnboer naar Bordeaux. De stad waar ze de laatste jaren heel wat vernieuwd en schoongemaakt hebben ,wat duidelijk te zien is.De stad is over de hele wereld bekend om de wijnen die uit de omgeving komen.

 

We parkeren onze camper buiten de stad en gaan met de fiets naar het centrum. Het weer is trouwens wat wisselvalliger geworden, maar ideaal om een stad te bezoeken.                                                                                                                                  

           

Bordeaux

 

Bordeaux

 

Bordeaux

 

Bordeaux brug over Garonne

 

 

Dune du Pyla

 

Als we eind van de middag naar onze overnachtingsplaats aan de baai van Arcachon rijden, krijgen we een paar fikse buien te verduren.

We staan nu op een camping op Dune du Pyla, een duin van ruim 100 meter hoog, 2700 meter lang en 500 meter breed; het is het hoogste duin van Europa, die we net beklommen hebben. Het weer is prima en met een heerlijk zonnetje is het al snel rond de 20°C. 's Avonds koelt het snel af en is het niet meer dan een graad of 10. .

 

 

 

 

                                                                                                

Dune du Pyla

 

Dune du Pyla

 

Dune du Pyla

 

Dune du Pyla

 

                                        .
Van Dune du Pyla gaat de reis weer verder naar Biarritz. De weg er heen is vlak, bijna nog vlakker als de A58, al is dat bijna onmogelijk. Biarritz met zijn mooie wandelboulevard kreeg bekendheid toen Napoleon III en zijn vrouw hier hun vakanties gingen doorbrengen. Het is ook een waar paradijs voor de golfsurfer. Voor de kust ligt ook de Rocher de la Vierge waarop een beeld van de Heilige Maagd staat. Het is werkelijk een schitterend stadje en het was hier goed vertoeven..
 

 

 

 

 

Biaritz

 

   

 

                                                                     

Biaritz

 

Biaritz golfsurfen

 

Biaritz

 

Biaritz

 

                 

Maandag 27 september rijden we naar Bermeo. We hebben het land van het  Stokbrood     en de   Wijn       verlaten 

 

          Kerk waarin Lodewijk 14 is getrouwd          st Jean de Luz            San Sebastian         San Sebastian          San Sebastian

 

                 

Panorama Bermeo

 

Verder
www.dereisridders.nl  | 
bezoekerteller
dank voor u bezoek